Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/mdkineto/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/option-types/typography-v2/class-fw-option-type-typography-v2.php on line 148

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/mdkineto/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/option-types/typography-v2/class-fw-option-type-typography-v2.php on line 148
Kinetoterapie – MD KINETO
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/mdkineto/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/helpers/general.php on line 1275

Kinetoterapie

Kinetoterapie

Recuperare sportivă

Recuperare neurologică

Recuperare ortopedică

Recuperare traumatologică

Recuperare reumatologică

Recuperare pediatrică

Recuperare postoperatorie

section-064d32a

Etimologic vorbind, kinetoterapia înseamnă terapie prin mișcare (“kinesis” înseamnă mișcare în limba greacă), cu alte cuvinte, punerea în practică a unor exerciții fizice specifice pentru refacerea corpului. În general, kinetoterapia este recomandată în procesul de recuperare, fie după o traumă (pentru recăpătarea unor funcții motorii) sau operații, fie ca parte din activitatea de pregătire a sportivilor.

Care sunt obiectivele kinetoterapiei

În funcție de nevoile fiecărui pacient, un terapeut concepe un plan personalizat de exerciții, care se desfășoară la indicațiile transmise direct de terapeut și care are drept scop:

  •  Recuperarea  mobilității – dacă ai dificultăți în timpul  mersului la sfârșitul ședințelor de kinetoterapie (trebuie să  urmezi minim 10 ședințe) se dorește recuperarea capacității de mișcare și creșterea mobilității articulațiilor. Recuperare se  face în cadrul unui program stabilit de specialist.
  •  Inducerea  relaxării – relaxarea musculară este esențială pentru  a îmbunătăți controlul asupra funcțiilor organismului și  pentru a corecta mișcările involuntare (apărute ca un simptom al  unei boli sau ca urmare a unui traumatism). Cu timpul, durerea se va  reduce, la fel și contracțiile musculare și vei reuși să te relaxezi în timpul ședințelor de kinetoterapie
  •  Reeducarea  sensibilității – se referă la punerea în practică a  unor exerciții fizice pentru a spori reacțiile la stimuli. În  acest caz se dorește reeducarea și recuperarea funcțiilor faciale, genitale sau sfincteriene
  •  Corectarea  posturii – kinetoterapia poate fi de ajutor și atunci când  vine vorba de menținerea unei posturi armonioase. Prin exerciții  medicale, se poate corecta atât postura pe scaun, cât și cea din timpul mersului, prin exerciții de tonifiere a musculaturii și  realiniere a părților corpului (brațe, picioare, trunchi, spate)
  •  Educarea  și reeducarea coordonării, controlului și echilibrului –  prin kinetoterapie poți redobândi control asupra reacțiilor  musculare prin îmbunătățirea reflexelor și a capacității de coordonare și control. Se dorește și păstrarea echilibrului în  poziție statică și în mers
  •  Reeducarea  respiratorie – organismul va fi mai realaxat. Prin  anumite exerciții de kinetoterapie vei învăța să respiri corect  pentru a permite relaxarea musculaturii..
  •  Îmbunătățirea  rezistenței și a forței musculare – specific mai ales  sportivilor, dar și persoanelor supraponderale care vor să  slăbească sau persoanelor cu un stil de viață sedentar care vor  să își recapete tonusul muscular. În acest caz, persoanele sunt expuse unor exerciții de rezistență însă, în același timp, li  se monitorizează nivelul de oboseală, capacitatea cardiovasculară și respiratorie, nivelul glicemiei și consumul energetic pentru a  evita accidentarea sau extenuarea

Este important de știut că aceste ședințe de kinetoterapie trebuie obligatoriu continuate acasă pentru a obține rezultatele dorite. Calitatea exercițiilor trebuie, de asemenea, respectată, pentru ca rezultatul să fie durabil, chiar permanent. De asemenea, dacă exercițiile sunt executate corect, vor apărea rapid semne de îmbunătățire a stării de sănătate.

Tratamentul terapeutic se va desfășura pe bază de programare din avans, pentru un anumit număr de ședințe.

Terapeutul va trebui să realizeze o evaluare a stării de sănătate a pacientului, în funcție de diagnosticul pus de medicul acestuia. Astfel, terapeutul va alege un nivel de exerciții potrivit pentru antrenarea pacientului.

Kinetoterapia îți poate oferi, de asemenea, un moment de relaxare datorită tehnicilor pe care le poți învăța de la terapeut în acest sens.

 

Ce afecțiuni tratează kinetoterapia

Kinetoterapia are o mulțime de aplicații, de la recuperarea în urma unei traumatism sau accident, până la corectarea posturii, creșterea anduranței sportive și susținerea procesului de recuperare a mobilității. Mai jos sunt câteva dintre cazurile în care este nevoie să apelezi la servicii de kinetoterapie:

  •  Afecțiuni  cardiovasculare și pulmonare – recomandat mai ales  înainte și după operații de inimă/plămâni (de exemplu, bypass  coronarian) dar și după atac de cord, afecțiuni obstructive pulmonare sau fibroză pulmonară. Obiectivul este recăpătarea  capacității cardiovasculare/pulmonare (inima trebuie să pompeze suficient sânge pentru funcționarea normală a organelor iar  plămânii trebuie să filtreze suficient oxigen pentru a permite funcționarea inimii și a celorlalte organe)
  •  Afecțiuni  geriatrice (de la artrită la osteoporoză, cancer,  Alzheimer, dislocări de șold, recuperarea echilibrului,  incontinență urinară etc) se aplică mai ales persoanelor vârstnice iar kinetoterapia îți ajută să treacă prin această  etapă a vieții cu demnitate
  •  Afecțiuni  neurologice (post-atac vascular cerebral, dureri cronice de  spate cauzate de vătămarea nervilor, scleroză multiplă,  vătămarea unor părți ale creierului, boala Parkinson și alte  afecțiuni neurodegenerative, paralizie facială sau accidentarea  coloanei) – cum adesea astfel de probleme de sănătate sunt însoțite de pierderea vederii, a echilibrului și a  funcționalității mușchilor, exercițiile medicale se vor concentra asupra acestor aspecte în vederea obținerii independenței (cel puțin parțiale)
  •  Afecțiuni  din sfera de ortopedie (operații ortopedice, hernie de  disc, luxații, entorse, scolioză, lordoză, cifoză, dureri de  spate, paralizii, sindrom de tunel carpian, probleme tempo-mandibulare, fracturi sportive etc) – obiectivul este  recuperarea mobilității
  •  Afecțiuni  pediatrice (congenitale, de dezvoltare, neuromusculare sau  ca urmare a unor boli) – kinetoterapia se concentrează, în acest  caz, asupra îmbunătățirii capacităților motorii și a echilibrului precum și creșterea funcționalității musculare și  a anduranței (în unele cazuri, exercițiile medicale ajută și la recuperarea senzorială sau cognitivă)
  •  Sănătatea  feminină – kinetoterapia se adresează celor cu probleme  precum osteoporoza, durerea pelviană, perioada pre și post-natală,  umflarea mâinilor sau a picioarelor, incontinența urinară și poate chiar fi de ajutor creșterea ratei de concepție la femeile  afectate de infertilitate
  •  Probleme  sportive – în cazul sportivilor, kinetoterapia are mai  multe funcții, fiind benefică în recuperarea după  accidentare sau în prevenirea unei accidentări prin educarea  sportivilor.

Dacă suferi de vreuna dintre aceste condiții medicale, e indicat să apelezi la un ajutor de specialitate. Ele ar putea fi tratate dacă urmezi ce recomandări îți dă kinetoterapeutul. Uneori, este posibil ca tratamentul să fie completat cu diverse medicamente sau suplimente medicinale.

Anumite exerciții fizice și masajul influențează favorabil respirația, metabolismul, circulația sangvină și echilibrează activitatea sistemului nervos central.

Kinetoterapeutul tratează și persoanele care au suferit accidente traumatice. El va ține cont și de afecțiunile preexistente pentru a stabili un nivel la care vor avea loc exercițiile. Structura exercițiilor va fi astfel decisă potrivit stării de sănătate generale a pacientului. Cu timpul, terapeutul poate decide adăugarea unor noi exerciții sau creșterea nivelului acestora, în funcție de evoluția pacientului.

Cu metodele specifice utilizate, kinetoterapeutul îl va învăța pe cel care îi calcă pragul cabinetului să se folosească cât mai mult de echilibrul, mai ales dacă pacientul se tratează de probleme la coloană.

Kinetoterapia este, de asemenea, folosită uneori în diverse boli de metabolism.

section-7b4b3be

OPEN HOURS

  • Luni - Vineri 9:00-20:00
  • SămbătăÎnchis
  • Duminică Închis

INSTAGRAM

NEWSLETTER