Ventuze
section-064d32a
Ce este terapia cu ventuze?
Terapia cu ventuze a fost discutata mai intai in manuale medicale vechi din lumea occidentala si a fost descrisa ca o practica medicala folosita de egipteni. Au existat, de asemenea, conturi ale lui Hippocrates folosind metoda terapiei cu ventuze pentru boala interna. Terapia a fost practicata si in Europa, Asia si Africa. Terapia cu ventuze este o forma alternativa de medicina si este, probabil, mai bine cunoscuta ca medicina traditionala chineza, la fel cum este si acupunctura.
Ce este terapia cu ventuze?
Terapia cu ventuze a fost discutata mai intai in manuale medicale vechi din lumea occidentala si a fost descrisa ca o practica medicala folosita de egipteni. Au existat, de asemenea, conturi ale lui Hippocrates folosind metoda terapiei cu ventuze pentru boala interna. Terapia a fost practicata si in Europa, Asia si Africa. Terapia cu ventuze este o forma alternativa de medicina si este, probabil, mai bine cunoscuta ca medicina traditionala chineza, la fel cum este si acupunctura.
Terapia se folosea cu ajutorul unor coarne goale de animale si a fost o metoda utilizata pentru a trata muscaturi de sarpe si leziuni ale pielii. Se presupune ca aceasta metoda elimina toxinele din corp. Aplicarea ventuzelor de-a lungul anilor a evoluat de la utilizarea coarnelor de animale la ceasca de bambus si apoi la ceasca de sticla, asa cum se foloseste si astazi. Ventuzele de terapie pot fi de asemenea fabricate din materiale de lut si de silicon care pot rezista expunerii la temperaturi ridicate in timpul procesului de incalzire.Cateva alte culturi au folosit terapia cu ventuze ca o metoda de tratare a mai multor afectiuni diferite. Chinezii au raportat ca utilizeaza ventuzele in timpul procedurilor chirurgicale ca o modalitate de a ajuta la deturnarea fluxului sanguin de la locul chirurgical. Medicii americani si europeni au folosit ventuzele pentru a trata afectiuni mai frecvente, cum ar fi racelile comune si infectiile toracice, si congestia.
Terapia cu ventuze, cunoscuta si sub numele de terapia hijama in unele culturi arabe, este o forma alternativa fascinanta de medicina care a fost mentionata in conturile istorice datand cu aproximativ 5000 de ani in urma. Terapia chinezeasca cu ventuze este adesea folosita impreuna cu forme mai cunoscute de tratamente traditionale chinezesti, si metode precum acupunctura si acupresura.
Ideea de baza care se afla in spatele terapiei cu ventuze este de a plasa cupe de sticla sau cupe de silicon pe pielea pacientului pentru a crea un vid, astfel incat sangele este atras la suprafata pielii in anumite parti ale corpului care au nevoie de vindecare. Chinezii practicieni traditionali discuta diferite zone, sau meridiane, ale corpului care sunt folosite pentru a transfera energia. Ei cred ca fiecare organism are douasprezece meridiane diferite si tratamentul poate fi aplicat fiecarui meridian pentru o multitudine de motive.
Medicina alternativa este definita ca orice forma de tratament medical care este folosit in locul terapiilor traditionale sau al medicinii si practicilor stiintifice traditionale si moderne. Medicina alternativa pretinde ca ofera efecte de vindecare, atunci cand alte forme de terapie medicamentoasa nu s-au dovedit a functiona. Medicina alternativa este in crestere rapida in popularitate ca o modalitate de a promova aceleasi proprietati de vindecare care pot fi gasite in medicina traditionala, dar fara riscul acelorasi efecte secundare.
![]() | ![]() |
Tipurile de terapie cu ventuze
Au fost utilizate trei metode traditionale de terapie cu ventuze. Aceste metode includ terapia uscata, terapia umeda si terapia cu masaj.
Terapia uscata
In timpul unei sesiuni de terapie cu ventuze uscate, paharul sau vasul de sticla este aprins cu ajutorul unei substante inflamabile, cum ar fi alcoolul sau ierburile. Focul incepe sa iasa, iar terapeutul plaseaza paharul de terapie pe suprafata pielii pacientului.Pe masura ce vasul de terapie se raceste, creeaza un vid sau o aspiratie. Pielea se va ridica in paharul de sticla si va incepe sa se inroseasca. In mod tipic, aceste pahare de sticla sau silicon sunt fixate pe loc timp de pana la trei minute. Dar unele tratamente necesita perioade mai lungi si pot dura pana la douazeci de minute.
Cupa uscata produce o cantitate mica de presiune. Cupele sunt mai potrivite pentru a fi utilizate pe tesuturile mai moi, astfel incat se permite o etansare sigura si stransa impotriva pielii. Pielea poate fi de asemenea lubrifiata, astfel incat paharele sa poata fi deplasate de la o zona la alta.
Terapia umeda
Ventuzele umede produc o aspirare mai usoara sau un vid si pot fi de asemenea mentinute pe o perioada de pana la trei minute, la fel ca ventuzele folosite in terapia uscata. Cu toate acestea, in timpul unei sesiuni de terapie cu ventuze umede, terapeutul va face mici taieturi pe pielea pacientului, de obicei folosind un bisturiu sterilizat, si apoi va efectua o a doua sesiune de terapie cu ventuze pentru a scoate o parte din sange. Poate dura pana la zece zile pentru ca pielea pacientului sa revina la normal dupa o sesiune de terapie cu ventuze umede. Este important ca pielea sa fie curatata inainte si dupa o sesiune de terapie umeda, astfel incat orice risc de infectie sa poata fi evitat.In cultura araba, terapia umeda este, de asemenea, cunoscuta sub numele de Hijama sau sangerare medicinala. Cupa umeda este populara in majoritatea zonelor musulmane ale lumii si a fost raportata ca fiind folosita de profetul islamic, Muhammed.
In cultura chineza, ventuzele sunt folosite pentru a ajuta la imbunatatirea afectiunilor respiratorii, cum ar fi pneumonia si bronsita, impreuna cu raceala comuna si alte infectii toracice.
Terapia umeda este o forma de inlaturare a sangelui si este utilizata pentru a elimina sangele stagnat, expulza caldura si pentru a oferi o ameliorare a durerii. Este imperativ ca mediul in care se efectueaza terapia umeda sa fie curat si sterilizat pentru a preveni infectia la locurile de tratament.
Terapia cu masaj
In timpul terapiei cu masaj, terapeutul poate deplasa cupele si le poate misca in mai multe zone pe piele, fiind astfel recunoscuta ca o forma de terapie de masaj. Masajul cu ventuze a fost, de asemenea, folosit pentru scaderea in greutate si reducerea celulitei. Cupele de terapie cu silicon sunt folosite mai degraba pentru aceasta forma de terapie deoarece aceste cupe sunt mai moi si mai flexibile, ceea ce le face sa alunece mai usor pe corpul pacientului.In terapia cu masaj, muschii au tendinta de aplicare a presiunii. Presiunea negativa este mai buna pentru a ajuta la gestionarea durerii decat compresia tesutului. Prin metoda terapiei cu ventuze, pielea, tesutul si muschii sunt trasi in sus pentru a spori circulatia si pentru a oferi o gestionare a durerii.
Terapia prin masaj utilizeaza, de asemenea, uleiuri diferite, astfel incat paharul sa poata aluneca cu usurinta pe spatele pacientului. Masajul cu ventuze este considerat un medicament alternativ pentru a ajuta la gestionarea durerii si induce sentimente de relaxare si de atenuare a stresului pentru a usura tensiunea.
![]() | ![]() |
Beneficiile terapiei cu ventuze
Desi medicina moderna este inca nehotarata in legatura cu beneficiile complete ale acestei terapii, oamenii de stiinta sunt din ce in ce mai constienti de faptul ca, in mainile expertilor practicieni, ar putea ajuta multi pacienti care sufera de o serie de afectiuni.Terapia cu ventuze ofera mai multe avantaje, printre care si faptul ca ajuta la promovarea fluxului sanguin si la cresterea circulatiei sangelui la nivelul muschilor si tesuturilor, la aprovizionarea cu oxigen a celulelor, la inlaturarea nodurilor si la eliberarea si scurgerea excesului de fluide si toxine.
Terapia cu ventuze se bazeaza pe convingerea ca folosirea aspiratiei sau a vidului pe anumite puncte ale corpului unui pacient poate ajuta la eliminarea obstructiilor in caile energetice naturale din interiorul corpului si, prin urmare, la vindecarea bolilor.
Variatiile tehnicii, cum ar fi terapia umeda, in care pielea este intepata pentru a elimina o cantitate mica de sange toxic si alte substante nocive din organism, poate ajuta la prevenirea si tratarea bolilor. Atunci cand sunt combinate cu acupunctura, acele sunt introduse mai intai in pielea pe care se plaseaza ventuzele si este cel mai adesea urmata de terapia cu masaj.
In vremurile de astazi exista o serie de materiale care pot fi folosite pentru a realiza cupele pe care terapeutii le folosesc pentru a crea aspiratie. Vindecatorii antici au folosit materialele disponibile cum ar fi coarnele animalelor si oasele, scoicile, ceramica si bambusul, dar vindecatorii folosesc astazi cupe medicale de silicon standard, cupe de cauciuc si cupe de sticla. Acestea din urma sunt cele mai utile deoarece permit terapeutului sa urmareasca efectul asupra pielii in timp ce efectueaza vindecarea.
Terapia cu ventuze de astazi este efectuata in conditii medicale sterile, ceea ce o face destul de sigura. Majoritatea pacientilor nu sufera nici un disconfort major, dar terapeutii ar putea oferi anestezie locala la cererea pacientului. Echipamentul utilizat este sterilizat cu grija sub presiune si temperatura ridicata.
Ulterior, kinetoterapeutul ar putea efectua masaj de baza sau hidratare pe locul in care s-au folosit ventuzele, pentru a reduce posibilitatea aparitiei de vanatai. In cazurile in care trebuie administrate ventuze umede, terapeutul acopera zona cu medicamente antiseptice si efectueaza o bandajare corespunzatoare pentru a asigura vindecarea rapida. Aceste precautii reduc foarte mult sansele de infectii.